Att tänka på för dig som vill flytta utomlands

Är du sugen på att flytta utomlands?

Att flytta utomlands blir allt mer populärt, inte minst hos pensionärer. Men dock är det ganska mycket arbete och mycket att tänka på när du ska flytta utomlands. De kommer du kunna läsa dig till i den är artikeln. Är du redan påväg att flytta eller om du redan har bestämt dig har du säkert ett hum om vad det innebär och vad som väntar. Men för dig som fortfarande inte har planerat utan bara funderar på det så hoppas vi från suvi.se att detta blir till någon hjälp för dig.

Viktiga saker att tänka på när du ska flytta utomlands

Med tanke på att du antagligen är svensk medborgare och funderar på att flytta utomlands, så är det mycket som sagt som du måste tänka på. Många pensionärer väljer att flytta utomlands för att det blir billigare med skatten då. Ett exempel på sådana länder där skatten är mindre för pensionärer är Portugal och Spanien. Men även fast man flyttar utomlands måste man fortfarande betala skatt hemma i Sverige om man är svensk medborgare. Dock är det inte lika hög skatt som man behövde betala innan när man bodde i Sverige men det är viktigt att inte tänka bort den utgiften. Det är på grund av att svenska systemet bygger på att alla medborgare ska betala skatt, och om Sveriges regering har ett sifferantal på hur många medborgare som finns så gör de en budget utöver de som de kommer få in i skatt. Skulle du 10 eller 20 procent av dessa pengar inte komma in för att de har flyttat utomlands går inte ekonomin ihop. Dessutom är det viktigt att ställa dig om när du flyttar utomlands till ett annat språk, en annan kultur, oftast en annan valuta, helt enkelt ett annat sätt att leva. Innan du köper en lägenhet eller ett hus i ditt framtida hemland ska du ha väl kontakt med fastighetsfirman som säljer huset och även försöka få till så du kan åka ner för att kolla på bostaden du ska köpa och kolla hur staden runt om kring verkar. Kolla även in granngänget och se hur de verkar och försök att kolla om det kan uppkomma framtida problem.

Tänka i andra banor

Som du läste innan så är du tvungen att anpassa dig till en helt annan kultur när du flyttar utomlands. Det innebär att du i de flesta fall inte kan tänka på samma sätt som du tidigare har gjort i Sverige. Det kan gälla saker som hur en bostadsförening sköter sig, hur sophämtningen är på helger, vilka öppettider mataffärer har, hur du säljer ditt hus eller lägenhet om du är missnöjd och allmänt som man ofta inte tänker på. Givetvis brukar man anpassa sig efter ett tag när man inte har så mycket val än att acceptera den kultur man har flyttat in i. Med det menar vi att innan du köper ett boende utomlands, ska du kolla upp hur det kommer bli att leva där.